Jest w kuchni najważniejsza, niezbędna. W miastach występuje omal wszędzie, ale na wsi ciągle jest niedostępnym dla wielu luksusem. A przecież powinna być przynajmniej tam, gdzie są wodociągi. Z gorącą bieżącą wodą — inne jest życie w kuchni. W miastach bywają krany z gorącą wodą bieżącą lub termy gazowe, wodę podgrzewające. myk gazu. Wtedy wkrętki z uchwytów, potem zdjąć uchwyty, wierzchnią blachę, dostać się do rurki wylotowej gazu, przekłuć ją. Trzeba bardzo uważać, by małej blaszki koło płomyczka gazowego nie przesunąć w złą stronę, bowiem płomyczek ogrzewa ją, co pozwala na zapalenie się reszty gazu na „ruszcie”.

Zdarza się, że odpada długi kranik, umieszczony u dołu kuchenki. Trzeba go wtedy przykręcić mocniej do metalowej szyjki, od której się odkręcił. Można to zrobić nawet bez zdejmowania piecyka, ale od jego spodu. Elektryczne ogrzewacze wody są bardzo przydatne na wsi, gdzie nie ma gazu, ale mogą być instalowane i w miastach, gdzie nawet zaczynają wypierać termy gazowe, jako że są trwalsze i mniej się psują. W handlu są dwa typy: bezciśnieniowe nieakumulacyjne i ciśnieniowe akumulacyjne. Instrukcje obsługi do nich dołączone wyjaśniają prawie wszystko.