Kuchenka gazowa może mieć 2—4 palniki, piekarnik i dodatkowy schowek zwany cieplikiem. W drzwiczkach może być szkło żaroodporne z wmontowanym termometrem, aby było widać w jakiej temperaturze się piecze. Niektóre kuchenki mają też wmontowany rożen, regulator ciepła, a niektóre zmianę płomienia na poziomy i pionowy. Kuchenkę trzeba utrzymywać w czystości, a od czasu do czasu czyścić palniki i ich otoczenie. W każdym razie zawsze, gdy coś wykipi. Zanieczyszczenie palników jest przyczyną nieprawidłowego spalania się gazu. Znaczne zanieczyszczenie należy usuwać drucianą szczotką. Nie wolno też zapominać o przetykaniu otworów, którymi wypływa gaz.

Płomyki wychodzące z palnika nigdy nie powinny być dłuższe niż 3 cm. Jeśli płomyk ma kolor niebieskofioletowy, to znaczy, że palnik jest dobrze wyregulowany. Jeśli płomień jest żółtawy, to znaczy, że palnik jest zanieczyszczony i że trzeba go koniecznie wyczyścić. Kiedyś się mówiło: ca/e jej wykształcenie, to kurs gotowania na gazie. A mimo wszystko, wielu osobom taki króciutki kurs bardzo by się przydał. Otóż na gazie trzeba gotować tak, aby koniec płomienie nie wychodził poza dno garnka. Łatwo zbadać zapałką, w którym miejscu stożek takiego płomienia jest najgorętszy. Jeśli ją tylko przytknąć do końca stożka płomienia natychmiast się zapala. W innych miejscach trzeba chwilę poczekać. Jeśli ustawiamy garnek tak, że płomień grzeje nie pod nim, ale poza nim, to dłużej trzeba gotować i wiele gazu się marnuje. Garnki do gotowania na gazie nie muszą być ani ciężkie, ani o grubym dnie, a wprost przeciwnie — im są cieńsze, tym szybciej się w nich zagotuje, ale … przy braku uwagi — łatwo przypalić.