Wyciąg okapowy — to urządzenie zawieszone nad płytą kuchenną; usuwa opary, zapachy. Jest połączony rurami z wyciągiem wentylacyjnym w ścianie. Wentylator okapu napędzany silniczkiem elektrycznym włączony do sieci działa nie powodując zakłóceń radioelektrycznych. Wyciąg ma tez filtr mechaniczny (tłuszczowy), a ponadto oświetlenie, żeby nad płytą było jasno w czasie gotowania Klawiszami można włączać i wyłączać to, co jest w danej chwili potrzebne.

Nadkuchenny odświeżacz powietrza to też urządzenie do usuwania oparów i zapachów. Może ono pracować w obiegu zamkniętym, czyli z filtrem wymiennym, tzn. że oczyszczone przez niego powietrze może wracać z powrotem do kuchni, albo też w obiegu otwartym, tzn. że może być odprowadzane do kanału wentylacyjnego. I wtedy nie stosuje się filtru chemicznego wymiennego.

Są rozmaite wyciągi okapowe, elektryczne i nie — ale jakiś powinien być koniecznie! Po prostu uprzyjemnia życie. Nasze mieszkania są zbyt ciasne, aby można się było odciąć od zapachów kuchennych. Zbyt często też mieszka się w kuchni, jada, przyjmuje w niej gości itd. Tu powinno pachnieć apetycznie, a nie np. kapustą, kalafiorem czy smażoną cebulą…